Alles over laxeermiddelen

Laxeermiddelen bij obstipatie

Bij obstipatie zitten de darmen verstopt, waardoor de ontlasting niet meer ‘normaal’ het lichaam verlaat. De consistentie van de ontlasting is niet goed (droog, hard) en de frequentie van de stoelgang is vertraagd (om de 3 dagen of minder vaak). Dit kan ongemakkelijk zijn en voelen, maar kan ook andere ongemakken met zich meebrengen als:

  • pijn (buikpijn)
  • krampen
  • opgeblazen gevoel

Veelal proberen mensen de verstopping te verhelpen met voeding die een laxerende werking heeft, zoals koffie of pruimen. Een laxerende werking houdt in dat de stoelgang wordt gestimuleerd, echter wil dit lang niet altijd helpen met enkel de inname van bepaalde voeding.

Gelukkig bieden laxeermiddelen vaak een helpende hand. Wat zijn laxeermiddelen eigenlijk en hoe werken ze?

Wat is een laxeermiddel?

Een laxeermiddel zorgt er voor dat de stoelgang, die vaak stagneert, weer op gang komt. Bepaalde voeding kan een middel zijn om de stoelgang te stimuleren, maar deze producten hebben over het algemeen slechts een beperkte laxerende werking. Voor daadwerkelijke behandeling, verlichting en verzachting van obstipatie zijn er veelgebruikte medicijnen.

Er zijn zelfzorg (OTC) varianten die zonder recept of tussenkomst van een arts kunnen worden gekocht en laxeermiddelen op recept. De laatste worden voorgeschreven door een arts of specialist en kunnen bij de apotheek worden gehaald.

Hoe werken deze laxeermiddelen?

Van de laxeermiddelen, zonder en op recept, zijn er zo’n drie verschillende soorten met ieder een andere werkwijze: osmotische, stimulerende en bulkvormende laxeermiddelen.

Kamillenblüten

Osmotische laxeermiddelen | IberoLax

Van de stoffen macrogol en magnesiumhydroxide is bekend dat  zij water aantrekken en vasthouden in de dikke darm. Daarmee vergemakkelijken en verbeteren zij de stoelgang en de consistentie van de ontlasting. In IberoLax zit macrogol. Deze stof werkt met het water in je lichaam en helpt de darmen vocht vast te houden, waardoor de stoelgang verzacht en op natuurlijke wijze op gang komt.

Hierbij ontstaan geen bijwerkingen als plotselinge aandrang, buikkrampen of buikpijn. De macrogol helpt de darmen, maar verlaat ook weer volledig je lichaam via de ontlasting. Osmotische laxeermiddelen, zoals IberoLax, worden daarom ook vaak geadviseerd. Meer weten over IberoLax?

IBEROLAX 

Stimulerende laxeermiddelen

De stimulerende laxeermiddelen brengen de stoelgang weer op gang door het krachtig en direct stimuleren van de zenuwen in de dikke darm.  Dit zorgt ervoor dat de spieren van de darmwand gaan samentrekken en de ontlasting daardoor verplaatst richting de endeldarm en de anus. De werking is over het algemeen zeer effectief.

Op deze manier komt de stoelgang op gang waarbij plotselinge aandrang kan optreden. Door de plotselinge aandrang  kan de controle over de stoelgang verminderen. Stoffen die worden gebruikt in stimulerende laxeermiddelen zijn senna en bisacodyl. Zij zorgen voor de krachtige werking.

Bulkvormende laxeermiddelen

De bulkvormende laxeermiddelen zijn vezels die ervoor zorgen dat er water in de ontlasting wordt vast gehouden, zodat het gewicht en de consistentie van de ontlasting verbetert. Dit zijn middelen die geschikt kunnen zijn voor mensen die te weinig vezelrijke voeding binnen krijgen. Het is overigens noodzakelijk dat er na inname van deze vezels ook voldoende vocht wordt ingenomen. Een gebrek aan vocht kan de bijwerkingen (zoals een opgeblazen gevoel en overmatige gasvorming) of verstoppingen namelijk versterken.