Constipatie, obstipatie of verstopping

Verstopping van de darmen

Kun je niet poepen en heb je last van verstopping? Je bent niet alleen. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate te maken met verstopping van de darmen (bron: Multiscope 2014).

In medische termen noemen we verstopping vaak obstipatie of constipatie. We spreken van constipatie als iemand minder dan drie keer per week poept. Ook spreken we van constipatie als de ontlasting hard, klein is of het pijnlijk is om te poepen. In sommige gevallen ligt een medische aandoening ten grondslag aan de constipatie, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Voor de meeste mensen zijn de klachten incidenteel of in bepaalde periodes aanwezig. In dat geval is constipatie vaak eenvoudig te verlichten. Om erachter te komen wat de oorzaak is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Kamillenblüten

Is het tijd voor meer vezels in mijn voeding?

Een goede en regelmatige stoelgang vereist voldoende inname van vezels. Vezels haal je uit vezelrijke voeding, zoals verse groente en fruit. Het voedingsadvies vanuit het Voedingscentrum is daarbij een prima richtlijn: minimaal  2 stuks fruit en 200 gram groente per dag. Matig de inname van vlees en zuivelproducten. Sla fast food en kant-en-klare maaltijden zoveel mogelijk over. Het zijn gemakkelijke gerechten om de honger te stillen, maar ze zijn vrijwel altijd laag in vezels.

Constipatie | Hoe zit het met mijn vocht inname?

Om al de ontlasting in je darmen gemakkelijk te kunnen verplaatsen, moet je voldoende blijven drinken. Als je namelijk niet voldoende water drinkt dan kunnen je darmen verstopt raken.

Ben ik gespannen of gestresst?

Stress en spanning zijn geen onbekenden voor de meeste van ons in deze snelle en hectische tijd. Op zich geen probleem want stress en spanning houden je vaak scherp en gefocust. Maar mocht stress en spanning met grote regelmaat optreden dan kan dit leiden tot kwaaltjes en aandoeningen, zoals constipatie. Wanneer je namelijk gespannen of gestrest bent, zorgt dat voor veranderingen in je lichaam. De stresshormomen adrenaline en cortisol zorgen voor deze veranderingen. Cortisol zorgt dat er meer glucose in je bloed komt, waardoor je meer energie hebt.

Daarnaast verbetert cortisol het energieverbruik van de hersenen om deze optimaal te kunnen laten functioneren. Tot dusver positief, maar cortisol heeft ook ‘bijwerkingen’. Dit stresshormoon zorgt namelijk ook dat bepaalde lichaamsprocessen onderdrukt worden om deze energie (onder andere in de hersenen)  vrij te maken. Onze spijsvertering is met name gevoelig voor stress en wordt in een soort stand-by stand gezet. Zoals gezegd kan constipatie vervolgens een reactie zijn van het lichaam.

Ook kan stress ervoor zorgen dat het de dagelijkse routine verstoort, zoals: het eetpatroon, het soort voeding en het toilet-ritme. Alle triggers voor een verstopping van de darmen.

Ben ik actief genoeg?

Het is eigenlijk heel simpel: genoeg beweging zorgt automatisch voor beweging  in je darmen en daarmee het verplaatsen van de ontlasting . Oftewel, te veel tijd doorbrengen in vergaderingen of te lang zitten achter de laptop kan leiden tot problemen: constipatie. Zo’n 30 minuten inspanning per dag kan al voldoende zijn.

Ga ik altijd naar het toilet als ik aandrang voel?

Mogelijk ben je te druk om iedere keer naar het toilet te gaan als je moet poepen. Het kan ook zijn dat je geen fan bent van openbare toiletten en bij voorkeur gebruikt maakt van je eigen toilet thuis. Mocht je hier geen probleem van maken dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat er op het moment van aandrang geen geschikt toilet in de buurt is. Het grote probleem bij het negeren van de drang om te poepen is dat vroeg of laat de signalen verdwijnen en je verstopt raakt.

Speelt leeftijd mij parten?

De kans op constipatie verhoogt naar mate de leeftijd stijgt. De spijsvertering en stoelgang verlopen trager, waardoor ook verstopping eerder kan voorkomen. Het is op hogere leeftijd extra van belang om voldoende te blijven bewegen, meer water te drinken en veel vezelrijke voeding te eten.

Zijn voedingssupplementen mogelijk een probleem?

Ijzer- of calciumsupplementen kunnen constipatie veroorzaken bij sommige mensen. Deze supplementen bevatten vaak de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer of calcium. Echter, dit wordt in éen keer geconsumeerd in plaats van verspreid over de dag via de voeding. Daardoor worden beide stoffen niet altijd volledig opgenomen door het lichaam en kunnen ze tot constipatie in de darmen leiden.

Het is daarom extra belangrijk bij het gebruik van dergelijke supplementen dat aan bovenstaande drie punten wordt gedacht: eet voldoende vezelrijke voeding, drink genoeg water en beweeg iedere dag.  Mocht dit toch niet helpen raadpleeg dan een arts voor advies bij constipatie en advies over andere manieren om toch voldoende ijzer en calcium binnen te krijgen via de voeding (zonder het gebruik van supplementen).

Speelt zwangerschap een rol?

Over het algemeen raken vrouwen vaker dan mannen verstopt. Met name in tijden van zwangerschap kan constipatie een probleem zijn. De hormonale veranderingen door zwangerschap kunnen namelijk gemakkelijk het spijsverteringsstelsel in de war schoppen.

Voeg daaraan de druk toe die een groeiende baby kan zetten op de darmen en het mag geen verrassing heten dat de stoelgang lastiger wordt. Problemen met poepen gelden ook na de bevalling trouwens, want het lichaam heeft nog een tijd van herstel nodig, zo ook het spijsverteringstelsel.

Zijn mijn medicijnen onderdeel van het probleem?

Pijnstillers, ijzer- en calciumsupplementen, bepaalde antidepressiva en plaspillen of -tabletten zijn slechts een paar medicijnen waarvan bekend is dat zij constipatie als bijwerking kunnen hebben.
Op deze lijst staan ook medicijnen bij Diabetes, Parkinson en medicijnen voor de behandeling van de bloeddruk. Ten slotte kunnen ook maagzuurremmers een rol spelen bij constipatie.

Ligt er een ernstiger probleem aan ten grondslag?

Het is zeldzaam, maar mogelijk. Als je andere oorzaken hebt uitgelsoten dan is het raadzaam om de klacht met een arts te bespreken. Een arts kan vervolgens andere oorzaken willen onderzoeken.

Hoe kan constipatie worden verlicht of behandeld?

Voor effectieve en milde verlichting, probeer IberoLax. Dit laxeermiddel brengt de stoelgang op gang met behulp van het water in je lichaam. IberoLax helpt de darmen het water vast te houden, waarmee de stoelgang op natuurlijke wijze wordt verzacht. De ontlasting wordt zachter, waarmee de stoelgang wordt verlicht. Lees verder voor meer informatie over IberoLax.