Wat te doen bij obstipatie

Effectieve, milde verlichting van obstipatie

Obstipatie is een veelvoorkomende klacht en kan impact hebben op je dagelijks leven. Het kan je dag flink verstoren. Maar wat is obstipatie precies en wat kun je eraan doen?

Wat is obstipatie?

Obstipatie betekent dat je problemen hebt bij je stoelgang. Je ontlasting is hard en droog, waardoor er verstopping kan ontstaan. We spreken van obstipatie als je 3 dagen of langer niet kunt poepen. Obstipatie kan impact hebben op je dagelijks leven en kan jouw dag flink verstoren. Over het algemeen heeft de stoelgang namelijk een frequentie die varieert tussen een paar maal per dag tot eenmaal per 2 dagen. Wat kun je eigenlijk tegen obstipatie doen? Lees meer over de oorzaken, symptomen en hoe je obstipatie kunt voorkomen of behandelen.

Wie heeft er last obstipatie?

Obstipatie is een veelvoorkomende klacht bij zowel volwassenen als kinderen. Ruim 10% van de volwassenen heeft weleens last van obstipatie. 66% hiervan heeft 1x per maand of vaker last. De meerderheid (74%) is vrouw 1. Verstopping komt veel voor, en niet alleen bij volwassenen. Van de kinderen kan tot 30% last krijgen van obstipatie. Voor hen zoek je een milde oplossing voor deze verstopping.

Wat veroorzaakt obstipatie?

Obstipatie kan vele mogelijke oorzaken hebben en de meeste daarvan zijn niet ernstig. Veel voorkomende oorzaken bij obstipatie zijn:

  • Je voeding: zoals een dieet of te weinig vezelrijk voedsel
  • Het drinken van te weinig water
  • Onvoldoende beweging
  • Stress
  • Vakantie of reizen: door verandering van voedsel of een ander toilet
  • Ophouden als je naar de wc moet

Wat kun je doen bij obstipatie?

Veelal proberen mensen verstopping te verhelpen met voeding die een laxerende werking heeft, zoals koffie of pruimen. Een laxerende werking houdt in dat de stoelgang wordt gestimuleerd, echter helpt dit niet altijd met de inname van bepaalde voeding. Gelukkig bieden laxeermiddelen vaak een helpende hand. Een laxeermiddel zorgt er voor dat de stoelgang, die vaak stagneert, weer op gang komt.

LAXEERMIDDELEN

IberoLax

IberoLax zorgt voor een effectieve, milde verlichting van obstipatie en werkt met het water in je lichaam om je stoelgang op natuurlijk wijze te verzachten. Zonder buikkrampen, buikpijn en plotselinge aandrang. Ook prettig; IberoLax heeft geen smaak en is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. Je kunt het in water oplossen of mengen met een beetje vla of limonade, zodat je kind het makkelijk inneemt. Meer weten over IberoLax?