10 april is Nationale Poepdag | Obstipatie Infographic

Download Infographic

Obstipatie Infographic

Nationale Poepdag 10 april

10 april is het Nationale Poepdag. Deze dag staat in het teken van ontlasting en dat is belangrijk; de vorm, kleur en geur van je ontlasting kunnen je veel vertellen over jouw gezondheid. Ook het aantal toiletbezoeken is van belang. Dit verschilt per persoon; de een gaat 3 keer op een dag, de ander 2 keer per week. Als de ontlasting er normaal uitziet en er soepel uitkomt is er niets aan de hand. Als je 3 dagen of langer niet kunt poepen kun je last hebben van verstopping, oftewel obstipatie.

Download hier de Obstipatie Infographic

Hoe hoort mijn poep eruit te zien?

Poep komt voor in allerlei soorten en maten; van harde keutels tot waterige brei. Maar hoe ziet gezonde ontlasting er nu precies uit?

 • De ontlasting komt eruit zonder (hard) te persen
 • De ontlasting is smeuïg
 • Er blijft niets aan je billen hangen
 • De ontlasting heeft een bruine kleur
 • Stinkt niet heel erg
 • Regelmatige tijdstippen waarop je naar het toilet moet voor de grote boodschap

Bristol Stool Chart

in 1997 heeft Heaton aan de Universiteit van Bristol de ‘ Bristol Stool Chart’  ontwikkeld. Dit is een medisch hulpmiddel om ontlasting te categoriseren.

Types 3 en 4 wijzen op een normale stoelgang. Zie je deze types in de toiletpot liggen als je achterom kijkt, dan werkt waarschijnlijk alles goed in jouw darmen en heb je een gezonde ontlasting. Types 5, 6 en 7 wijzen op diarree. Diarree kan duiden op een buikgriepvirus, bacteriën of parasieten. Als het regelmatig voorkomt is het goed om een bezoek te brengen aan de huisarts. Types 1 en 2 wijzen op obstipatie. Obstipatie wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd eet- en leefpatroon. Het kan helpen om meer vezels te eten, goed te drinken en meer te bewegen.

 

Ook zou Iberolax kunnen helpen. Iberolax werkt met het water in je lichaam en brengt de stoelgang op milde en natuurlijke wijze op gang. Iberolax verzacht de harde ontlasting en zorgt voor eeneffectieve, milde verlichting van obstipatie. Zonder buikkrampen, buikpijn en plotselinge aandrang. Ook prettig; Iberolax heeft geen smaak. 

De kleur van mijn poep

Ontlasting kan ook verschillende kleuren hebben. Als jouw ontlasting bruin is en eruit ziet als type 3 en 4 van de Bristol Stool Chart dan is die goed. Ook licht- of donkerbruin is niet erg. Het kan ook voorkomen dat een deel van de ontlasting lichtbruin is en een deel donkerbruin. Dit betekent dat het donkere gedeelte iets langer in de darm heeft gezeten dan het lichte gedeelte. Dus bruin is goed! 

 • Rode poep: dit kan komen door bepaalde voeding als bietjes of rode kool. In dat geval is er niet aan de hand. Maar het kan ook voorkomen dat er bloed bij de ontlasting zit. Dit zou kunnen komen door aambeien, een ontsteking in de darmen of een poliep. Houdt het in de gaten en maak een afspraak bij de huisarts als je het niet vertrouwt. 
 • Lichtgele of bleke poep: dit duidt meestal pas op een probleem als het vaak of langere tijd achter elkaar voorkomt. Het kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Galvloeistof zorgt namelijk voor de bruine kleur van poep. Ook in dit geval is het slim om een afspraak bij de huisarts te maken als het regelmatig voorkomt. 
 • Zwarte poep: ijzerpreparaten of veel ijzerrijke voeding kunnen je poep zwart kleuren. Heb je langere tijd achter elkaar zwarte ontlasting? Dan kan dit duiden op bloedverlies. Dit kan bij de slokdarm, maag of dunne darm vandaan komen. Maak dan een afspraak bij de huisarts. 
 • Groene poep: dit kan komen doordat je veel groene groenten hebt gegeten zoals; spinazie, andijvie of sla. Houdt de groene kleur aan? Dan kan het een maagdarminfectie zijn of een voedselintolerantie; in dat geval is het handig om naar de huisarts te gaan. 

De geur van mijn poep

Als je gezond eet en je ontlasting er gezond uitziet, zal het waarschijnlijk niet overdreven erg stinken. 
Maar wat nu als je ontlasting wel heel erg stinkt?

 • Rotte eieren lucht: Dit duidt erop dat er iets is misgegaan met je eiwitstofwisseling. Door rottingsproces komen er dan zwavelgassen vrij en die ruik je. Heb je regelmatig een rotte eieren lucht, kan het komen doordat je veel dierlijke eiwitten (vlees) eet. Je kunt proberen om (deels) over te stappen op plantaardige eiwitten. 
 • Zurige lucht: Dit kan komen doordat je veel (snelle) koolhydraten eet zoals; brood, pasta en snacks. Je lichaam krijgt deze niet afgebroken waardoor de rest gaat rotten en er een zurige lucht vrij komt.

 

De Nationale Poepdag is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting